GROEN, GROENER, GROENST

GROEN, GROENER, GROENST

Waarom vind je duurzaam ondernemen zo belangrijk?

Het is onze missie om de fitheid en de leefstijl van haar leden te helpen verbeteren en bij een gezonde leefstijl hoort natuurlijk ook een gezonde leefomgeving. Daarom zet DeMIX zich al lang in om als bedrijf zo duurzaam mogelijk te werken.

 Is dit iets van de afgelopen tijd?

Nee, zeker niet. In 2008 was DeMIX Almere het eerste fitnesscentrum in Nederland dat investeerde in een WKO (WarmteKoudeOpslag) installatie waardoor de bodemenergie gebruikt wordt voor het verwarmen en koelen van de club. Deze installatie bespaarde de afgelopen 10 jaar ruim 40% op het energieverbruik vergeleken met een conventionele installatie.

In 2018 werden er op het dak van DeMIX Almere ook nog eens 320 zonnepanelen geplaatst, goed voor nog eens een reductie van 30% van ons energieverbruik.

Zijn er nog concrete wensen voor de toekomst als het gaat om duurzaamheid?

Voor 2019 staat de complete vervanging van de conventionele verlichting door LED verlichting op het programma voor DeMIX Almere. Aangezien wij meer dan 100 uur in de week open zijn, gaat dit aanzienlijk schelen.

In Nieuwegein zijn we hier al eerder mee begonnen, waardoor nu 95% van alle verlichting in de club bestaat uit duurzame LED verlichting. Ook de saunakachels (12 Kilowatt per stuk) kregen daar energiebesparingsknoppen, waardoor de sauna’s alleen nog maar in gebruik zijn als er daadwerkelijk mensen in zitten. In 2019 zullen wij verder gaan met het vervangen van de overige bestaande verlichtingsunits door LED en hebben wij onze eerste elektrische bedrijfsauto besteld. Voor 2020 zijn we nu de mogelijkheden van zonnepanelen en zonneboilers op ons dak en luifel aan het onderzoeken.

Op welke manier wil je plasticgebruik in de club terugdringen?


Begin dit jaar hebben wij onze meeneembekers en rietjes voor eiwitshakes vervangen voor een duurzaam alternatief. Ook moedigen wij iedereen aan een shake mee te nemen in eigen (herbruikbare) bidons. Daarnaast staan er sinds eind vorig jaar Yanga Sportwater dispensers in de beide DeMIX clubs. Doen we dit om meer winst te maken?  Nee, integendeel.
Wij rekenen erop dat wij horeca omzet verliezen als we minder sportdrank in plastic flessen verkopen. Dat nemen wij voor lief als we daarmee de hoeveelheid afvalplastic kunnen verminderen. Zorg voor een goede bidon en stop met het kopen van je sportdrank in plastic flesjes die je na gebruik weggooit. Voor jou een stuk goedkoper en het scheelt werkelijk een enorme berg plastic! DeMIX zal zich blijven inspannen om haar steentje bij te dragen aan een schonere en duurzamere leefomgeving. Doe met ons mee, dat voelt goed!

Ben van Gelder
Directeur
DeMIX Fitness & leefstijl

Deel het artikel