YOGAFESTIVAL 2023

PROGRAMMA

5 NOVEMBER 11.30-18.00

  11.30   HIP-HOP/R&B/SOUL YOGA

  Laat jij je meenemen in een chill yogales met op de achtergrond een heerlijke muziek van R&B, Soul en vleugje HIP-HOP klanken?
  De basis oefeningen bestaan uit een flow van yin & yang yoga bewegingen met af en toe een beetje uitdaging om je lichaam vanuit de yang extra te stimuleren. 
  Laat de muziek je betoveren en meenemen naar een andere wereld onder begeleiding van onze Nermin.

  Nermin – hip-hop:R&B:soul yoga

  13.00   DEEP STRETCH

  Door diep en op de juiste manier te strekken haal je de laatste 20% spanning van je spieren af. Goed strekken betekent minder kans op blessures en sneller herstel van je lichaam. Ook verlaag je hierdoor de belasting op je gewrichten, verhoog je je flexibiliteit en verbeter je je houding.

  Je gaat stress tegen, en met een diepe ademhaling tijdens de les pik je ook nog even wat mentale ontspanning mee.
  Wat kun je verwachten van deze les: In het eerste gedeelte ligt de nadruk op bindweefselverlenging, de rest van de les is strekoefeningen voor het hele lichaam, dus soms ook je gezichtsspieren, tenen en polsen bijvoorbeeld. Soms komen er ook (strek)oefeningen uit de yoga in voor. Het is een hele rustige les, voor iedereen geschikt, en voel je vrij om een oefening minder diep te gaan/over te slaan als je dat graag wilt.

  Sandra – deep stretch

  13.00   YOGATOOLS VOOR STRESSMANAGEMENT + MEDITATIE & PRANAYAMA

  Benieuwd hoe je de diverse tools/oefeningen van yoga kan inzetten voor stress management? Deze les gaat daar dieper op in met yoga poses, gecombineerd met ademhalingsoefeningen (Pranayama) en meditatie met tips en tricks om deze ook in te zetten tijdens je dagelijks leven. Ook geschikt voor beginners, geen eerder ervaring met yoga of meditatie nodig.

  Vivian – Stressmanagement

  13.00   STILTEWANDELING

  Klaar voor een break van de dagelijkse chaos? Doe mee aan de stiltewandeling. In onze hectische levens worden onze zintuigen voortdurend gestimuleerd door volle agenda’s, afspraken, gezinsverplichtingen, werk, en sociale interacties – je kent het wel. Tijdens de stiltewandeling zetten we al deze prikkels even uit. Gedurende zo’n anderhalf uur lopen we in rustig tempo en in stilte door de natuur. Het is een uitnodiging om te verstillen en te genieten van de omgeving, om je zintuigen te activeren en te ervaren wat er op dat moment in je leeft.
  Laat de drukte achter je, adem diep in en stap in een wandelende wereld van rust en reflectie. Met alleen het geluid van voetstappen, ademhaling en vogels of wind. Een wandeling in stilte kan je naast rust en ontspanning ook nieuwe (creatieve) ideeën geven. “Door niet te spreken, zie je duidelijker”, sprak Mahatma Gandhi ooit.
  Het wandeltempo ligt laag, zo wandelen we met volle aandacht. In een groep, waarin iedereen stil is, ervaar je de stilte nog meer dan in je eentje. Bovendien geeft de begeleider, Anouk van kukua.nl, tijdens de stiltewandeling enkele oefeningen. Deze helpen je je aandacht te richten. We zetten onze zintuigen open en duiken samen de natuur in voor wat zen-vibes.
  Ga je mee?

  Anouk - stiltewandeling

  14.30   PROSECCO YIN

  YIN yoga is een vorm van yoga alwaar we voor een langere tijd een bepaalde houding aannemen, soms wel voor 5 minuten. Dit met het doel om de diepere lagen van het bindweefsel aan te spreken om zo flexibiliteit aan te spreken. Normaliter al genoeg om op te focussen, maar in dit geval voegen we een leuke extra toe. Je krijgt namelijk een glas prosecco erbij. Kortom, we voegen een speels (en smaakvol) element toe wat zeker uitdagend kan zijn; je wilt het glas niet laten vallen, je wilt niet knoeien en zeker niet de kans missen om alles op te kunnen drinken. Samenvattend zal dit een yoga vorm zijn waarin we het serieuze en filosofische verruilen voor een les waarin we stilstaan bij het mogen lachen, het mogen genieten van het bewegen en het spelen middels het vasthouden/invoegen van een glas prosecco tijdens de houdingen. Ga ik je zien in deze les? Ik wens je alvast veel plezier. Oh ja, hete oefenen met het drinken van prosecco is geen vereiste, maar mag uiteraard wel.

  Marloes – Prosecco Yin

  14.30   FAMILIEYOGA

  (VANAF 4 JAAR)

  14.30   RESTORATIVE YOGA

  Restorative yoga is de kunst van het ontspannen, Hoe minder je doet hoe groter het effect. Deze vorm van yoga ontspant het zenuwstelsel, helpt spanning los te laten en helpt je weer op te laden.
  Het gebruik van dekens, kussens, bolsters, blokken en yogariemen zorgt voor maximale ondersteuning van je lichaam waardoor je echt dieper in ontspanning komt.

  Voor wie is restorative yoga geschikt? Voor iedereen!
  Maar nog specifieker: bij burn-out, overmatige stress, angst/ paniek aanvallen, overgangsklachten, menstruatie, zwangerschap, slapeloosheid, hoofdpijn/migraine, chronische aandoeningen waardoor je moeilijk in beweging komt, long-covid klachten, jetlag en iedereen die meer balans nodig heeft in deze drukke Westerse maatschappij.
  De houdingen worden lang aangehouden (ongeveer 15 tot 20 minuten) gedurende de les, en er wordt niet gestretcht zoals wel bij yin yoga.
  Restorative houdingen geven een zachte opening van het lichaam zonder stretch. De les wordt gestart met ademhalingsoefeningen en oefeningen om te gronden.
  Belangrijk om te weten: Kom je naar de les, kleed je warm aan (kou ontspant het lichaam niet) en neem een oogkussen of dunne sjaal voor op de ogen mee en 2 extra dekentjes.
  Restorative yoga is echt een cadeautje voor jezelf.

  Wendy – Familie yoga

  16.00   YOGA NIDRA IN DE STIJL VAN DE HIMALAYA YOGAMEESTERS

  Yoga nidra, Slaap als een yogi

  Het woord nidra betekent “slaap” en daarom wordt de beoefening van yoga nidra, vaak de yogische slaap genoemd. De authentieke beoefening van yoga nidra is een krachtige techniek voor ontspanning en stressmanagement, een bijzondere meditatiemethode en een bron van blijvende innerlijke rust.

  In Yoga Nidra brengen we zowel lichaam als geest in een diepe staat van rust en tegelijkertijd blijven we alert op een dieper bewustzijnsniveau. In feite zou je kunnen denken dat de beoefening van Yoga Nidra erg op dutten lijkt. Het verschil ligt echter in wat er diep van binnen gebeurt.

  Laat je begeleiden door Marivel in deze ontspannen innerlijke reis. Zij heeft deze techniek geleerd in 2018 in de traditie van de yoga meesters uit de Himalaya.
  Voor de beoefening van yoga nidra heb je warme kleren nodig want we gaan een uur lang op de grond liggen, zachte bewegingen uitvoeren en heel ontspannen ademen.

  Marivel – Nidra Yoga

  16.00   HANDPAN YOGA CONCERT       

  Een Easy yoga les begeleid met de magische klanken van de handpan. Easy yoga is afgeleid van Hatha yoga waarbij verschillende houdingen in elkaar overgaan in een dynamische rustige flow. Deze les is uitermate geschikt voor de beginnende yogi zonder ervaring maar ook voor de ervaren yogi die graag met deze flow meegaat. Gedurende deze les word je geleidelijk van houding tot houding begeleid door Jane en Doris met het ontspannende geluid van de handpan. Laat je meevoeren op deze muzikale yoga reis. 

  Jane – Handpan Yoga concert